Google Ads – miten valita sopiva attribuutiomalli?

Google-mainonnassa on tärkeää seurata mainonnasta saatavia tuloksia. Yleisesti verkkokaupoissa seurataan mainoskampanjoiden tuottamaa myyntiä tai muita liidejä, jotka johtavat mahdollisiin konversioihin. Konversioiden seurantaan on useita erilaisia attribuutiomalleja.

Mikä on attribuutiomalli? Attribuutiomalli on jokaisen konversion matka ja tarina.

Nykyään ihmiset vertailevat hintoja ja tutustuvat tuotteisiin/palveluihin verkossa, joten konversioreitistä voi muotoutua hyvinkin pitkä ja monimutkainen. Ennen ostoa asiakas saattaa tehdä useita hakuja Googlessa ja olla vuorovaikutuksessa mainostajan monen eri kanavan kanssa. Attribuutiomallin avulla voidaan päättää, kuinka suuri arvo annetaan konversiopolulla oleville mainoksille ja avainsanoille.

Kuva: Asiakkaamme Google Analyticsin monikanavaraportti – esimerkki konversiopoluista

Google Ads – erilaiset attribuutiomallit

1. Viimeinen klikkaus

Yleisin, yksinkertainen ja luonnostaan hieman epätarkka. Last click -malli antaa 100 % painon viimeiseksi klikatulle mainokselle tai avainsanalle. Jos viimeinen vuorovaikutus on tullut Google Ads -haun kautta, malli jättää huomioimatta kaikki muut, kuten orgaanisen haun, sosiaaliset kanavat, sähköpostiviestit ym.

2. Ensimmäinen klikkaus

Konversio luetaan 100-prosenttisesti ensimmäisen vuorovaikutuksen tehneen mainoksen tai avainsanan ansioksi. First click -mallin logiikka on yksinkertainen: yrityksen on oltava näkyvillä, jotta asiakkaat tietävät yrityksen olemassaolosta → brändin tunnettavuus

3. Lineaarinen malli

Jokainen konversiopolun kanava saa yhtä suuren osan konversion arvosta. Esimerkiksi konversiopolun vuorovaikutuspisteet ovat Google Ads -mainonta, orgaaninen haku, Facebook-mainonta ja suora liikenne. Jokainen kanava saa 25 % konversion arvosta. Suurin haaste tässä mallissa on päättää, kuinka suuren osuuden jokainen vuorovaikutuspiste oikeasti ansaitsee.

4. Ajankulu-malli

Antaa suuremman arvon niille klikkauksille, jotka tapahtuvat ajallisesti lähellä lopullista konversiota. Time decay -mallissa aikaisemmin tapahtuneet vuorovaikutukset muodostavat konversiosuppilon pohjan ja keskiosan.

5. Sijaintipohjainen malli

Antaa suurimmat painoarvot ensimmäiselle ja viimeiselle vuorovaikutuspisteelle. Ensimmäinen ja viimeinen klikkaus saavat kumpikin 40 % osuuden konversiosta. Loput 20 % jakaantuvat reitin muille klikkauksille. Position-based -malli on sinällään hyvä, koska ensimmäinen kosketus yritykseen on aina elintärkeä ja viimeinen kosketus liittyy suoraan konversion syntymiseen.

6. Dataan perustuva malli

On käytössä vain niillä, joilla on tarpeeksi dataa Google Ads -tilillä. Malli on tehokas, koska konversioista jaetut arvot eivät perustu oletuksiin, vaan tililtä kerättyyn todelliseen dataan. Malli käyttää tietoja määrittämään, mitkä avainsanat, mainokset ja kampanjat vaikuttavat eniten yrityksen tavoitteisiin. Mallin käyttöön saaminen vaatii kuitenkin paljon sellaisia ominaisuuksia, joita suurin osa mainostajista ei koskaan pysty saavuttamaan.

Mikä attribuutiomalli olisi paras?

Attribuutiomallin valintaan tulisi vaikuttaa tilille asetettu konversiotyyppi ja ostopolun pituus. First click -malli antaa arvokasta tietoa yrityksen näkyvyydestä ja bränditunnettavuudesta. Lyhyen ostopolun tuotteiden/palveluiden sekä esimerkiksi uutiskirjeiden tilaamisen mittaamiseen parhaat mallit ovat Last click- ja Time decay -mallit. Asiakas tekee nopeasti osto- tai tilauspäätöksen, joten konversioarvon painopiste kallistuu polun loppupäähän. Arvokkaimpien tuotteiden ostamiseen asiakkaat tarvitsevat enemmän aikaa, joten ostopolku pitenee ja eri vuorovaikutuspisteiden määrä kasvaa. Tällöin kannattaa harkita Position-based- tai Linear-mallia, jotka antavat painoarvoa myös ostosyklin keskivaiheilla oleville klikkauksille.

On vaikea suoraan sanoa, mikä attribuutiomalli olisi sopiva tietyille tileille. Parhaan mallin löytäminen vaatii ostosyklin seuraamista, analysoimista ja kokeilemista.

Jos tarvitset apua Google Ads -mainontaan, ota yhteyttä!

Lue lisää:

6 keinoa parantaa verkkokaupan konversioastetta

Näin teet tehokasta Google Ads -tekstimainontaa

Blogiemme aiheita