Verkkokaupan digimarkkinoinnin trendit 2022

Koronapandemia on saanut ihmiset hyödyntämään enemmän verkkokauppojen tarjontaa. Trendi on tullut jäädäkseen, ja yhä useampi kuluttaja shoppailee netissä myös jatkossa. Miltä verkkokaupan digimarkkinointi vaikuttaa vuonna 2022?

Markkinointi on verkkokaupassa myynnin tae. Jos kukaan ei löydä palvelua, sitä ei ole kuluttajille olemassa.

Samaan aikaan myös digimarkkinointiin on syytä panostaa. Se on tärkeää etenkin tänä päivänä, kun kuluttajat viettävät aikaansa sosiaalisessa mediassa ja erilaisten nettikauppojen parissa.

Koronapandemia vauhditti muutosta. Ne kivijalkamyymälät, joilla ei vielä ollut omaa verkkokauppaa, perustivat sellaisen. Monet perustivat verkkokaupan pakon edessä, sillä kivijalkakaupat hiljenivät ja myynti uhkasi pysähtyä.

Yhtäkkiä yrittäjät joutuivat totuttelemaan myös verkkokaupan arkeen ja pitämään langat käsissään. Verkkokaupassa piilee kuitenkin valtava potentiaali. Kun verkkokaupan saa rullaamaan hyvin, se toimii mukavana lisäkanavana kivijalkakaupan tukena.

Mutta miltä verkkokauppojen arki näyttää digimarkkinoinnin näkökulmasta vuonna 2022? Jos olet verkkokauppias, mihin sinun olisi hyvä kiinnittää huomiota, kun uusi vuosi pyörähtää pian käyntiin?

Mobiilishoppailu kasvaa verkkokaupassa

Verkkokaupat ovat tulleet jäädäkseen. Jokainen jopa Suomen perimmäisessä kolkassa pystyy tilaamaan tänä päivänä tuotteita kotiinsa. Verkkokauppa mahdollistaa siten monia asioita, joista ei ennen vanhaan osattu edes haaveilla.

Yhä useampi kuluttaja käyttää älypuhelintaan nettiostosten tekoon. Tämä suuntaus kasvaa entisestään vuonna 2022. Kehityskulku on luonnollinen, sillä älypuhelin tuntuu kasvaneen useiden meidän kämmeniin kiinni viime vuosien saatossa. Puhelimen avulla hoituu lähes kaikki arkiset toimenpiteet aina laskujen maksamisesta ruokakauppaostoksiin ja erilaisiin ajanvarauksiin.

Koska monet kuluttajat tekevät ostoksia netissä, verkkokaupan on tärkeää olla optimoitu mobiilille. Mitä tämä sitten tarkoittaa?

Muutama vinkki verkkokaupan optimointiin mobiilille:

  • Mobiilikaupassa etenkin nopeudella on merkitystä. Jos verkkokauppa tökkii ja on hidas, kuluttaja katoaa nopeasti toiseen verkkokauppaan.
  • Katso, että verkkokauppa-alusta on responsiivinen eli sen koko skaalautuu automaattisesti, kun kuluttaja käyttää sivustoa eri laitteilla.
  • Hyödynnä erilaisia työkaluja, joilla voit testata, kuinka käyttäjäystävällinen verkkokauppasi on mobiilissa. Esimerkiksi Google tarjoaa työkalua tähän.
  • Käytä apuna konversio-optimointia. Konversio-optimointi paljastaa ne kuopat, joihin verkkokaupan kävijä kompastuu. Konversio-optimoinnissa hyödynnetään dataa, jonka avulla epäkohtiin päästään tehokkaasti käsiksi.
Mobiilishoppailu yleistyy yhä vuonna 2022. Jos olet verkkokauppis, varmista, että verkkokauppasi on mobiiliystävällinen.

Kuluttajat haluavat henkilökohtaista palvelua

Kuluttaja arvostaa saamaansa henkilökohtaista palvelua. Kuluttaja myös odottaa, että verkkokauppa on personoitu hänen tarpeisiinsa. Jos henkilökohtaista palvelua ei ole tarjolla, hän vaihtaa verkkokauppaa.

Personointi korostuu vuonna 2022. Käytännössä personointi tarkoittaa sitä, että verkkokauppasi asiakas saa yksilöityä ja räätälöityä palvelua, kun hän vierailee kaupassasi. Henkilökohtaisten kokemusten tarjoaminen voi johtaa jopa 20 % myynnin kasvuun.

Personointi tapahtuu niiden tietojen perusteella, joita saat asiakkaasta verkkokauppasi datan myötä. Esimerkiksi Spotify luo automaattisesti musiikkilistoja kuuntelijan toiveiden pohjalta. Spotify osaa siis ikään kuin lukea kuuntelijan ajatuksia. Verkkokauppa voi tehdä samoin.

Voit esimerkiksi selvittää, mihin kellonaikaan asiakas käy verkkokaupassa, millä paikkakunnalla hän asuu, mitä ostoksia hän tekee, mitä blogitekstejä hän lukee, kauanko hän viettää aikaa verkkokaupassasi ja niin edelleen.

Sähköposti on suosituin henkilökohtaisen viestinnän muoto, mutta heti sen jälkeen tulee verkkosivusto. Panosta näihin kahteen. Jos verkkokauppasi asiakas lukee aina tietynlaisia blogitekstejä, suosittele niitä hänelle jatkossakin. Tai jos kuluttaja etsii kaupastasi aina tietynlaisia tuotteita, katso, että verkkosivustosi tarjoaa niitä hänelle näkyvästi, kun asiakas vierailee seuraavan kerran nettikaupassasi.

Sosiaalinen media korostuu – onko some ajan tasalla omassa verkkokaupassasi?

Sosiaalinen media on tehokas työkalu markkinoinnissa. Esimerkiksi me Digizerillä hyödynnämme somemarkkinointia lukuisille asiakkaille. Teemme uskottavaa ja sitouttavaa viestintää ja ohjaamme asiakkaita sosiaalisen median mainosten avulla verkkokauppaasi. Autamme myös sisällönluonnissa orgaanisia postauksia varten.

Voit hyödyntää oman kauppasi sosiaalista mediaa, kuten Facebookia, LinkedIniä ja Instagramia myös muutoin kuin mainostamalla kyseisissä kanavissa. Mutta miksi ja mitä julkaiset somessasi?

  • Tarvitset toimivan somestrategian – aloita siitä.
  • Aseta selkeä tavoite. Se voi tarkoittaa esimerkiksi tiettyä seuraajamäärää.
  • Keskitä aktiivisuus tiettyihin kanaviin, joissa potentiaaliset asiakkaat viettävät enemmän aikaa. Jos palvelet enemmän yrityksiä, LinkedIn saattaa olla oikea kanava. Jos nuorempi väki on kohderyhmääsi, Instagram tai jopa TikTok voi toimia parhaiten.
  • Kun aloitat somepostaamisen, jatka sitä. Älä innostu vain hetkeksi, vaan tee siitä säännöllinen rutiini. Näin voit sitouttaa kuluttajia brändisi pariin. Sisältökalenteri voi auttaa. Voit luoda somekalenterin itse vaikkapa Exceliin tai hankkia valmiin pohjan eri palveluntarjoajilta.
  • Tutki dataa. Onko verkkokauppasi kävijämäärät kasvussa? Onko seuraajamäärä lisääntynyt? Entä myynti?

Äänihaku yleistyy

Kuluttajat hoitavat nykyään monia asioita yhtä aikaa. Tästä syystä esimerkiksi puhelinten äänihakutoiminnot ovat suosittuja.

Arkielämän toiminnot säästävät aikaa ja vaivaa, kun kodin laitteita ja valaistusta on mahdollista ohjata älykkäästi. Kun auton radiossa soi mieluisa kappale, voit kysyä puhelimeltasi, mikä kappaleen nimi on.

Tulevaisuudessa puhehaku yleistyy entisestään. Sen avulla kuluttajat tekevät hakuja internetissä ja verkkokaupoissa. Esimerkiksi Amazon, Apple, Google, Microsoft ja Samsung tarjoavat omat virtuaaliset assistenttinsa kuluttajan kaveriksi.

Koska kuluttajat hakevat äänen avulla, myös ostokäyttäytyminen voi muuttua totutusta. Kun kuluttaja ostaa tuotteet hyödyntäen virtuaalista assistenttia, verkkokauppa tarjoaa hänelle personoidun ostokokemuksen. Seuraavalla kerralla assistentti osaa ehdottaa asiakkaalle sopivia tuotteita edellisten ostokertojen perusteella.

Äänihaku tai puhehaku on yksi kasvavista trendeistä tulevana vuonna. Onko verkkokauppasi kunnossa äänihakua ajatellen?

Koska puhe on helpompaa ja nopeampaa kuin pitkien tekstien kirjoittaminen, asiakkaat antavat myös mieluummin ja enemmän palautetta kuin tavallisesti. Kun äänihaun assistentti avustaa palautekyselyssä, saat arvokasta palautetta, minkä avulla voit tehostaa verkkokauppasi toimintaa.

Verkkokauppiaana sinun kannattaa tutkia, onko verkkosivustosi optimoitu äänihakua varten – etenkin mobiilin äänihakua. Puhehaussa kuluttaja odottaa vastausta samantien, joten sivustosi nopeus on avainasemassa. Panosta myös sivuston responsiivisuuteen ja hyödynnä sisällöissä FAQ-listoja, jotka helpottavat tiedon löytymistä sivuiltasi.

Mainonnan merkitys korostuu ja sen hinnat nousevat

Koska verkkokauppa kasvaa vauhdilla, yhä useampi verkkokauppa mainostaa netissä tuotteitaan.

Maksullisen mainonnan yleistyessä kilpailu lisääntyy ja mainostamisen hinnat voivat nousta. Suositut hakutermit ovat tulevaisuudessa kalliimpia, samoin kuin tuotemainokset.

Varaa siis markkinointibudjetistasi riittävästi tilaa maksulliselle mainonnalle. Jos haluat pysyä maailmankartalla, sekä maksulliseen että orgaaniseen liikenteeseen kannattaa panostaa.

Mikäli kaipaat apua verkkokaupan mainontaan, autamme sinua mielellämme. Mainonta on avainasemassa lukuisten asiakkaidemme kanssa. Haluamme pysyä ajan tasalla mainonnan muutoksista. Tietotaitomme avulla osaamme reagoida muutoksiin asianmukaisesti.

Mainontaa kannattaa tukea orgaanisella liikenteellä. Tämä tarkoittaa usein esimerkiksi blogitekstien, verkkokaupan kategoriatekstien ja vakuuttavien landing page -sivujen sisällöntuotantoa. Voit lukea referensseistämme lisää tekemästämme mainonnasta ja orgaanisen sisällön kirjoittamisesta.

Visuaalinen haku Googlessa yleistyy

Perinteisen Google-haun rinnalle on kehittynyt uusia hakemisen tapoja. Äänihaku on monille tuttu väylä löytää etsimänsä, mutta oletko kuullut visuaalisesta hausta?

Visuaalinen haku tarkoittaa, että kuluttaja voi ottaa kuvan esimerkiksi ystävänsä ikkunalaudalla olevasta huonekasvista ja ladata sen Googleen, jolloin haku ehdottaa, mistä kaupasta hän voi löytää saman kasvin.

Verkkokauppiaana voit edistää visuaalista hakua muutamilla pienillä vinkeillä:

  • Lisää sivustollesi laadukkaita tuotekuvia, jotka on optimoitu avainsanojen mukaan.
  • Lisää myös kuvasivustokartta, joka helpottaa hakukoneiden työtä etsiessään sivustoasi.
  • Paranna hakukonenäkyvyyttä valokuvien osuvilla ja tarkoilla alt-teksteillä.

Kaipaatko apua digimarkkinoinnin toteuttamiseen?

Digimarkkinointi on alana jatkuvasti muuttuva. Koska ainoa varma asia elämässä on muutos, myös verkkokauppiaan kannattaa pysyä kartalla digimarkkinoinnin trendeistä. Näin kuluttajat saavat ajankohtaista ja ajan hengen mukaista palvelua aina äänihauista henkilökohtaiseen palveluun.

Koska trendit muuttuvat joka vuosi, niiden perässä voi olla hankala pysyä. Trendien sijasta on tärkeintä panostaa digimarkkinointiin, joka on todettu vuosien saatossa hyväksi. Esimerkiksi hakusanamainonta tai jatkuva sisältömarkkinointi ovat esimerkkejä toimivasta digimarkkinoinnista. Ne eivät ole menossa “pois muodista”, vaikka niidenkin luonne voi muuttua ajan saatossa erilaiseksi.

Jos sinusta tuntuu, että digimarkkinointi olisi varmempaa ulkoistaa asiantuntijoille, voit ottaa meihin yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Blogiemme aiheita