Verkkokaupan hinta ja hyvä verkkokauppa-alusta

Kun aiot perustaa verkkokaupan, verkkokaupan hinta pyörii varmasti mielessäsi. Nettikauppa voi olla myös puoli-ilmainen. Verkkokauppa-alustan valinta on kattavien alkusuunnitelmien jälkeen seuraava askel.

Verkkokaupat ovat suosittuja kauppapaikkoja, ja muutama viime vuosi on korostanut niiden merkitystä entisestään. Jotta asiakkaan verkkokauppakokemus on mieluisa, sinun kannattaa valita kaupallesi hyvä verkkokauppa-alusta.

Verkkokaupan perustaminen on helppoa, minkä vuoksi uusia nettikauppoja putkahteleekin tuon tuosta. Vaikka myynnin aloittaminen käy käden käänteessä, suurin työmaa verkkokauppiaalla on nettikaupan markkinointi- ja kehittämistyössä.

Verkkokaupan perustaminen voi hoitua minibudjetilla. Puoli-ilmainen verkkokauppa-alusta tarkoittaa, että maksat pelkkää domainia ja palvelintilaa. Halvassa nettikaupassa voi kuitenkin olla ikävämpi kääntöpuoli: joudut näkemään itse enemmän vaivaa verkkokaupan palapelien kokoamiseen.

Mikä on verkkokaupan hinta?

Kun puhumme verkkokaupan hinnasta, se sisältää kaikki kulut, jotka joudut huomioimaan, kun suunnittelet nettikaupan perustamista. Verkkokauppa-alusta on siten vain yksi osa kuluista.

Verkkokaupan hinta koostuu monista pakollisista kuluista. Nämä kustannukset ovat pitkälti samoja, joita jokainen aloittava yritys joutuu maksamaan.

 • Yrityksen perustamisilmoitus kaupparekisteriin
 • Mahdollinen verkkokaupan kirjanpito
 • Palvelin eli serveri, kotisivujesi paikka
 • Oman domainin hinta
 • Verkkokauppa-alusta
 • Nettikaupan maksutavat

Perustamisilmoitus

Verkkokaupan perustaminen saattaa vaatia perustamisilmoituksen, jos et ole sitä vielä tehnyt. Jos aiot perustaa toiminimen, yrityksen perustamisilmoitus maksaa 60 euroa sähköisesti ja paperisena 115 euroa. Osakeyhtiölle perustamisilmoitus maksaa sähköisesti 275 euroa ja paperisena 380 euroa.

Kirjanpito

Kirjanpito on mahdollista järjestää ilmaiseksi – mutta vain jos teet sen itse. Koska kirjanpidossa voi olla paljonkin työsarkaa, moni päätyy ulkoistamaan sen. Tilitoimiston hinta määräytyy sen mukaan, kuinka laajaa toimintasi on, paljonko toimitat kirjanpitäjälle tositteita kuukausittain, mikä hinnoittelumalli on käytössä ja missä kaupungissa asut. Edullisimmillaan yksinyrittäjä voi saada kirjanpitäjän avukseen muutamalla kympillä kuukaudessa.

Palvelintila ja domain

Jos sinulla ei ole nettisivuja vielä valmiina, tarvitset verkkokauppaa varten palvelintilan. Palvelintilan hinta on alle 100 euroa vuodessa ja halvimmillaan vain muutamia euroja kuukaudessa.

Domain on se tunnus, jonka näet osoitekentässä, kun menet minkä tahansa nettisivun etusivulle. Jos haluat oman domainin valmiin tunnuksen sijasta, sen hinta on noin 10–30 euroa vuodessa.

Verkkokauppa-alusta

Ilmainen verkkokauppa-alusta on esimerkiksi Holvi. Se toimii hyvin, jos verkkokauppasi on sivutoiminen tai muutoin pienimuotoinen. Maksullisen verkkokauppa-alustan hinta alkaa noin parista kympistä ylöspäin. Maksullisia nettikauppoja tarjoavat esimerkiksi Finqu, WooCommerce, MyCashflow, Clover Shop, Magento, Vilkas ja Shopify-verkkokauppa-alustat.

Maksutapa

Voit parantaa asiakastyytyväisyyttä, kun annat asiakkaillesi valinnanvaraa tarjoamalla useita erilaisia maksutapoja. Suomessa käytössä olevia maksutapoja ovat esimerkiksi verkkopankit, korttimaksut, mobiilimaksut sekä lasku ja osamaksu. Verkkokauppa-alustoissa on yleensä oletuksena muutama erilainen maksutapa.

Muita pakollisia kuluja

Muihin pakollisiin kuluihin lasketaan muun muassa logistiikka- ja varastointikulut. Nämä kulut vaihtelevat paljon, mutta siitä huolimatta sinun kannattaa laskea niille sopiva hinta kuukausimenoihin.

Varastokuluja ei synny, jos hyödynnät niin sanottua dropshippingiä eli suoratoimitusta. Dropshipping-verkkokaupassa toimitat tuotteen suoraan sen valmistajalta asiakkaalle. Voit myös harkita logistiikan ja varastoinnin ulkoistamista.

Verkkokaupan perustaminen vaatii usein myös varastoinnin ja logistiikan järjestämistä. Dropshippingissä eli suoratoimituksessa niistä ei tarvitse huolehtia.

Hyvä verkkokauppa-alusta

Verkkokauppa-alustan valinta on alkusuunnitelmien jälkeen yleensä seuraavaksi tärkein seikka, kun verkkokaupan perustaminen on mielessäsi. Uusia verkkokauppa-alustoja ilmestyy markkinoille silloin tällöin. Osa verkkokauppa-alustoista on ilmaisia, osa maksullisia.

Paytrailin suuri verkkokauppa-alusta vertailu 2021 kertoo, että verkkokauppiaiden suosiossa ovat erityisesti seuraavat viisi verkkokauppa-alustaa:

 1. WooCommerce
 2. Vilkas
 3. Shopify
 4. MyCashflow
 5. Oma alusta

Vertailun mukaan WooCommerce on kaikkein suosituin verkkokauppa-alusta jo viidettä vuotta peräkkäin.

Tutustutaan viiteen suosituimpaan alustaan Paytrailin puolueettoman verkkokauppa-alustavertailun pohjalta.

WooCommerce

WooCommerce on suosittu verkkokauppa-alusta niin suurten kuin pienempienkin nettikauppojen keskuudessa. Eniten sen perään liputtavat kuitenkin pienemmät, alle 50 tuotetta myyvät verkkokaupat. WooCommercea suosivat myyvät verkkokaupassaan useimmiten fyysisiä tuotteita.

Syyt, joiden vuoksi WooCommerce valitaan verkkokauppa-alustaksi:

 • alusta soveltuu omiin tarpeisiin
 • helppo muokattavuus
 • muiden suositukset
 • monipuoliset ominaisuudet
 • yhteensopivuus erilaisten järjestelmien kanssa

Vilkas

Myös Vilkas-verkkokauppa-alustaa suosi iso osa kyselyyn vastanneista tyytyväisistä verkkokauppiasta. Vilkas-verkkokauppaa suositaan erityisesti pienten, alle 50 000 euron liikevaihtoa tekevien verkkokauppojen keskuudessa. Kyseisellä alustalla myydään useimmiten fyysisiä tuotteita. Monet alustaa hyödyntävistä rakentavat itse verkkokauppansa.

Syyt, joiden vuoksi Vilkas valitaan verkkokauppa-alustaksi:

 • Helppous
 • Kotimaisuus
 • Soveltuvuus omaan tarpeeseen
 • Sopiva hinnoittelu
 • Luotettavuus

Shopify

Vertailun kolmanneksi suosituinta verkkokauppa-alustaa Shopifya suosivat sekä isot että pienet verkkokaupat. Kuitenkin jopa kolmannes sitä käyttävä verkkokauppa tekee yli 500 000 euron liikevaihtoa. Osa Shopifyn käyttäjistä myy tuotteita vain ulkomailla. Useimmiten Shopify-verkkokaupassa myydään fyysisiä tuotteita.

Syyt, joiden vuoksi Shopify valitaan verkkokauppa-alustaksi:

 • Luotettavuus
 • Helppous
 • Soveltuvuus omaan tarpeeseen
 • Käytettävyys
 • Toiminnallisuudet

MyCashflow

MyCashflow on kotimainen toimija. Sitä suosivat erityisesti pienemmät verkkokaupat, joiden liikevaihto on alle 50 000 euroa. Verkkokaupat, jotka suosivat MyCashflowta, myyvät useimmiten fyysisiä tuotteita.

Syyt, joiden vuoksi MyCashflow valitaan verkkokauppa-alustaksi:

 • Helppous
 • Kotimaisuus
 • Soveltuvuus omaan tarpeeseen
 • Sopiva hinnoittelu
 • Muiden suositukset

Oma verkkokauppa-alusta

Paytrailin kyselyn mukaan viidenneksi suosituin alusta on kokonaan oma verkkokauppa-alusta. Etenkin suuret yritykset, joiden liikevaihto on 500 000–1 000 000 euroa kokivat oman alustan hyväksi. Jos liikevaihto on suurta, oma alusta voidaan usein räätälöidä tarkasti verkkokaupan tarpeiden mukaiseksi. Omaa alustaa hyödyntävät useimmiten palveluja myyvät verkkokauppiaat.

Syyt, joiden vuoksi oma alusta valitaan verkkokauppa-alustaksi:

 • Soveltuvuus omaan tarpeeseen
 • Toiminnallisuudet
 • Integroitavuus
 • Yhteensopivuus
 • Edullisuus

Maksullinen vai ilmainen verkkokauppa-alusta?

Kuten Paytrailin vertailu osoittaa, monet suositut verkkokauppa-alustat ovat usein maksullisia. Ilmaiset verkkokauppa-alustat voivat olla liian suppeita verkkokaupan tarpeita ajatellen.

Jos välttämättä haluat ilmaisen verkkokauppa-alustan kuten WooCommercen, voit täydentää sitä maksullisilla lisäosilla. Tällöin alustan toiminnallisuudet paranevat.

Huomaa, että ilmaisissa verkkokauppa-alustoissa domain ei välttämättä ole oma. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkokauppa-alustan tarjoajan nimi voi jäädä näkyviin verkkotunnukseen. Esimerkiksi ilmaisen Holvi-verkkokaupan domain näyttäisi tältä:

https://holvi.com/shop/sinun-kauppasi-nimi

Verkkokaupan kulut kannattaa laskelmoida tarkkaan. Pakollisten kulujen lisäksi verkkokaupasta voi koitua myös vapaaehtoisia kuluja, kuten markkinointi- ja asiakaspalvelumaksuja.

Verkkokaupan perustaminen ja muut kulut

Olemme tähän mennessä kahlanneet läpi verkkokaupan pakollisten kulujen listaa ja tutustuneet suosituimpiin verkkokauppa-alustoihin. Verkkokaupan perustamisesta koituu kuitenkin myös muita kuluja, jotka eivät välttämättä ole pakollisia, mutta todennäköisesti sitäkin tarpeellisempia.

Muita verkkokaupan perustamisen kuluja ovat muun muassa:

 • Vakuutukset
 • Verkkokaupan visuaalinen ilme (graafinen suunnittelu)
 • Logo
 • Tuotekuvat ja muut verkkokaupan kuvituskuvat
 • Sisältömarkkinoinnin kulut
 • Markkinoinnin kulut
 • Asiakaspalvelu

Verkkokaupan vakuutukset

Erilaiset vakuutukset, kuten vastuuvakuutus tuovat mielenrauhaa verkkokauppiaalle. Vakuutusyhtiöstä kannattaakin kysellä tarpeellisten vakuutusten hintoja ja lisätietoja.

Verkkokaupan visuaalinen ilme

Usein verkkokaupoissa näkee kuvapankkien kuvia. Ne eivät aina ole kaikkein persoonallisimpia, jolloin sinun kannattaakin pohtia, olisiko fiksumpaa hyödyntää ammattilaisen ottamia kuvia.

Myös tuotekuvaus on mahdollista ulkoistaa, jollei itseltäsi löydy valokuvausosaamista. Laadukkaat, selkeät ja mielenkiintoiset tuotekuvat ovat ehdottoman tärkeitä verkkokauppamaailmassa.

Graafikko osaa loihtia verkkokaupalle brändisi mukaisen ilmeen. Visuaalinen ilme sisältää esimerkiksi värimaailman, fontit ja logon.

Verkkokaupan tekstit

Jotta erilaiset tuotteet herättävät kuluttajan mielenkiinnon, kategoriatekstien ja tuotekuvausten on syytä olla tarkkaan harkittuja, informatiivisia ja myös avainsanaoptimoituja.

Jotta verkkokauppasi näkyy myös hakukoneissa, sinun kannattaa harkita säännöllistä sisällöntuotantoa. Blogissa voit nostaa esille ajankohtaisia tuotteita, korostaa tuotteiden ominaisuuksia tai kertoa verkkokauppasi kuulumisia. Kun tuotat aktiivisesti sisältöä blogiin, hakukoneet palkitsevat sinut paremmalla näkyvyydellä, mikä puolestaan tuo liikennettä sivustollesi.

Muita verkkokaupan tekstejä voivat olla esimerkiksi tuotearvostelut, yrityksesi tarina ja erilaiset selosteet. Jos kynää ei ole luotu omaan käteesi, voit ulkoistaa sisällönkirjoituksen ulkopuoliselle toimijalle.

Verkkokaupan markkinointi

Vaikka sinulla on loistava verkkokauppa, joka myy laadukkaita tuotteita, millään ei ole väliä, elleivät kuluttajat löydä sitä. Panosta siis markkinointiin!

Voit markkinoida verkkokauppaasi mainostamalla sosiaalisessa mediassa, kertomalla nettikaupastasi omissa sosiaalisen median kanavissasi, tekemällä maksettua mainontaa Googlessa, sähköpostimarkkinoinnilla ja hakukoneoptimoinnilla.

Verkkokaupan asiakaspalvelu

Toimiva asiakaspalvelu antaa verkkokaupasta ammattimaisen ja laadukkaan vaikutelman. Asiakaspalvelua on esimerkiksi sähköpostiasiakaspalvelu, puhelinpalvelu ja chat-asiakaspalvelu.

Voit hoitaa asiakaspalvelun itse, jolloin kulut pysyvät kohtuudessa, mutta riittääkö aikasi varmasti asiakaspalvelussa päivystämiseen?

Ulkopuolinen asiakaspalvelu vapauttaa oman aikasi muuhun työhön, joten sitäkin vaihtoehtoa kannattaa harkita. Asiakaspalvelun ulkoistaminen voi tuoda verkkokaupallesi monia hyötyjä.

Onko verkkokaupan perustaminen sinulle ajankohtaista? Kiinnostaako sinua kuulla erilaisista verkkokaupan tukipalveluista? Tutustu palveluihin nettisivuillamme!

Blogiemme aiheita