Termejä ja tietoutta digimarkkinoinnista - Tekninen termistö 3/3

Tässä blogikirjoituksessa käydään läpi lisää teknistä termistöä ja vahvistetaan tietopohjaa aiheesta vieläkin tukevalle perustalle. Tämä on teknisen termistön viimeinen, eli kolmas osio.

Tekninen termistö ja tietoutta:

Responsiivinen = Skaalautuvuus. Sivustosi on responsiivinen, jos sen elementit skaalautuvat eri laitteilla. Responsiiviset nettisivut ovat nykypäivän minimistandardi.

 

Robots.txt-tiedosto = Tämä tiedosto kertoo ohjeita hakukoneelle. Tällä tekstitiedostolla voit sulkea pois tiettyjä sivuja joiden et halua näkyvän hakukoneissa.

 

Saavutettavuus = Saavutettavat sivustot ottavat huomioon kaikki erilaiset käyttäjäryhmät. Saavutettavuudella korostetaan käytettävyydessä ja suunnittelussa helppoutta sekä otetaan huomioon eri vammat ja toimintarajoitteet (esim. näkövammat). Saavutettavuuden tavoitteena on tehdä sivustosta kaikille käytettävä.

 

Skripti-tiedosto = Tälläisillä tiedostoilla annetaan sarja komentoja, jotka määritellään skriptissä suorittettaviksi. Skripti-tiedostot ovat yleisiä tiedostoja jokaisella nettisivulla. Kuitenkin on hyvä huomioida ettei sivustolta löydy liikaa tai turhia skripti-tiedostoja.

 

Sisäiset linkit = Sivustosi sisäisiä sivuja toisiinsa linkittävä linkki, eli sisäisillä linkeillä kävijä ohjataan mm. Toiseen tuotteeseen tai kategoriaan. Sisäiset linkit parantavat hakukonenäkyvyyttä sekä auttavat kävijöitä liikkumaan sivustolla.

 

Sitemap-tiedosto = Tämä tiedosto on kuin kartta tai ilmoitus hakukonerobotille. Hakukonerobotille viestitään lista indeksoitavista sivuista tämän tiedoston avulla.

 

Sivuotsikko = Sivuston koodiin sekä hakukoneessa näkyvään linkkiin määritettävä otsikko. Sivuotsikko kutsutaan myös monesti metaotsikoksi.

 

Sivuston rakenne = Sivustolla tulisi olla selkeä ja hierarkkinen rakenne, joka takaa selkeän liikkumisen sivustolla kävijöille sekä hakukoneille.

 

Tekninen analyysi = Tällä analyysillä määritetään sivustosi tekninen tilanne ja tarkastetaan mahdollisia ongelmakohtia.

 

Tiedostokoko = Tiedostojen kokoja esitetään monesti gigatavuina (Gt), megatavuina (Mt) sekä kilotavuina (Kt). Nettisivujen nopeutta ja toimivuutta ajatellen pitäisi pyrkiä poistamaan suuret tiedostot. Erityisesti suuret kuvatiedostot hidastavat nettisivuja. Ohjenuorana on, että yksittäisen kuvatiedoston tiedostokoko tulisi olla maltillinen, eli ei yli montaa sataa kilotavua.

 

UI = (engl. User Interface) Käyttöliittymä on suuri osa sivustojen käytettävyyttä. Hyvän UI-suunnittelun avulla kävijän on helpompaa liikkua ja toimia sivustolle määritettyjen polkujen mukaisesti.

 

Ulkoiset linkit = Ulkoiset linkit vievät nimensä mukaisesti ulos sivustolta. Jos sivustolta löytyy linkitys esim. Wikipediaan olet linkittänyt ulkoiseen lähteeseen.

 

Ulkoiset resurssit = Kolmannen osapuolen resursseja, jotka ladataan sivustollesi. Esimerkiksi chat-ohjelmat. On hyvä ettei ulkoisista resursseista ladata liikaa tiedostoja, koska tämä voi vaikuttaa negatiivisesti sivuston nopeuteen.

 

URL-osoite = (engl. Universal Resource Locator) On yksilöllinen osoite, kuten www.digizer.fi, eli selaimessa näkyvä osoite.

Uudelleenohjaus = Uudelleen- tai edelleenohjauksien avulla kävijä ja hakukone ohjataan oikealle sivulle, eikä vastaan tule 404-sivuja. Uudelleenohjaukset pitäisi suorittaa kaikille mahdollisesti löytyville 404-sivuille, koska error-sivu ei ole kenellekkään mukava viesti sivustostasi.

 

UX = (engl. User Experience) Käyttökokemus on elintärkeä osa kävijän kokemusta sivustosta. UX-suunnittelussa otetaan huomioon kaikki sivuston suunnittelun osa-alueet, ei siis vain käyttöliittymän visuaalista suunnittelua vaan kokonaisvaltaisesti kävijän kokemus ja tutkimus.

 

Valikkorakenne = tai navigaatio, eli sivuston yleensä ylälaidasta löytyvä linkkien rakenne on tarkoitettu ohjaamaan kävijöitä tärkeimmille sivuille.

 

Kiinnostuitko teknisestä termistöstä ja heräsikö ajatus, että tekninen analyysi olisi hyvä tehdä sinunkin sivustollesi? Ota meihin yhteyttä perinteisesti yhteystietojen kautta, soita suoraan myyjillemme tai kirjoita chatissa!

 

Kirjoittanut:
Alisa