Kuinka sujuvoitat blogitekstien kirjoittamista yrityksessä?

Blogit ovat tänä päivänä tärkeitä, ja moni yritys on tiedostanut asian. Lue 5 ohjenuoraamme sujuvampaan blogin kirjoittamiseen.

1. Aiheen valinta

Valitse aihe blogillesi, joka on relevantti sivustoosi ja yritykseesi liittyen, esimerkiksi uudesta palvelusta tai tuotteesta kertominen. Tutustu aiheeseen hyvin, tee omaa tutkimusta ja tarkista faktat. Aiheen rajaaminen on myös tärkeää, jotta blogista ei tule monen sivun pituista tutkielmaa. On hyvä myös ajatella tärkeimpiä ydinasioita valmiiksi, joiden ympärille blogia on helppo kirjoittaa. Otsikko blogille kannattaa miettiä heti alussa, sillä se auttaa pitämään aiheen kasassa ja toimii punaisena lankana. Otsikon on hyvä olla informatiivinen, mutta myös saada lukijan huomio kiinnitettyä.

2. Sunnittelu

“Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on paikkaansa pitävä sanonta blogeja kirjoittaessa. Hyvällä suunnittelulla voit säästää paljon aikaa blogia kirjoittaessa ja etenkin muokatessa. Suunnitteluvaiheessa on hyvä katsoa jo avainsanoja, joita aiheeseen ja sivustoosi liittyy, jotta voit parantaa näkyvyyttä hakukoneissa. Kun avainsanat on mietitty, on hyvä alkaa suunnittelemaan väliotsikoita ja tarinankerrontaa; miten avaat blogin, miten saatat sitä eteenpäin ja mikä on lopputulos. Hakukoneoptimoinnin kannalta on myös hyvä ajatella linkityksiä jo valmiiksi, sillä linkki johonkin aiemmin kirjoitettuun blogiin tai sivustollasi olevaan sivuun auttaa hakukoneita ymmärtämään sivustoasi ja ohjaamaan lukijan hyödyllisen tiedon pariin.

Lue lisää blogien hakukoneoptimoinnista!

3. Kirjoittaminen

Kirjoittajaa on monenlaista, joten on hyvä tiedostaa itselle sopivin tyyli. Blogin voi esimerkiksi kirjoittaa yhdeltä istumalta tai pienissä erissä. Ennen kaikkea blogi kannattaa kirjoittaa sopivan ajoissa, jotta sen voi itse lukea myöhemmin, sillä omalle kirjoitukselleen voi sokeutua. Kun luet tekstin muutaman päivän kirjoittamisen jälkeen, voi se kuulostaa täysin eriltä.

4. Kuvien lisääminen

Kuvien lisääminen auttaa visualisoimaan aihetta ja ne vaikuttavat paljon tekstistä saataviin mielikuviin ja sävyyn, esimerkiksi tuomalla huumoria tai flowta. Kuvien avulla voit selittää monimutkaisen aiheen paljon selvemmin kuin kirjoittamalla.

5. Editointi

Tekstiä editoidessa on hyvä katsoa lauseiden rakenteita, oikeinkirjoitusta ja analysoida tekstin flowta. Myös tekstin toistoja on hyvä seurata, sillä itseään toistava teksti on tylsää luettavaa. Jos mahdollista, kannattaa käyttää tekstiä luettavana työkaverillasi, jotta voit saada vertaisarviointia. Itse kirjoittajana voi olla vaikeaa huomata, jos jotakin aihetta ei ole selitetty tarpeeksi auki, tai jos jonkin lauseen rakenne on outo. Ei ole väärin tehdä muokkauksia vielä viime hetkillä ennen julkaisua. Ennen kaikkea blogin ei tarvitse olla täydellinen, sillä blogitekstit ovat tyyliltään rennompia, kuin muu sivuilla esiintyvä sisältö yleensä.

Jos blogien kirjoittaminen tuntuu takkuavan, voit myös ulkoistaa blogien kirjoittamisen, ota yhteyttä ja blogaamme puolestasi!

Blogiemme aiheita